E, sad bar znamo koga da pozovemo da nam hvata zmije!

zmije

Leskovac – Početkom maja nekolicina uposlenika zoohigijene leskovačkog Javno komunalnog preduzeća “Komunalac” pohađaće jednonedeljni sertifikovani program Zavoda za zaštitu prirode Srbije, čime će steći neophodne kvalifikacije za uklanjanje zmija iz, između ostalog, naseljenih mesta i vraćanje u prirodno stanište.

Na ovaj način leskovački Komunalac biće jedina institucija južnije od Beograda koja će imati edukovane ljude za obavljanje ovog posla.

Menadžment Komunalca i Gradske uprave za zaštitu životne sredine odlučili su se na ovaj korak nakon iskustva od prošle godine kada su se, u više navrata, u centru grada pojavile zmije, a koje su morali da uklone pripadnici Policijske uprave i amateri jer u gradu nije postojala nadležna služba za to.

U samo jednom danu u julu prošle godine na ulicama Leskovca primećen je Poskok dužine preko pola metra kao i belouška.

Zbog klimatskih promena nije isključena mogućnost da se tako nešto desi i ove godine ali, kako je kazala Bobana Stošić iz Uprave za zaštitu životne sredine, ovog puta bićemo spremni za eventualnu intervenciju.

“Troškove obuke uposlenika snosiće samo komunalno preduzeće, a usluge uklanjanja zmija moći će da pruže svim opštinama i gradovima sa područja Jablaničkog i drugih okruga” objasnila je Bobana Stošić iz gradske Uprave za zaštitu životne sredine.

Proteklih godina probleme sa pojavom zmija u gradskom jezgru imale su i Nišlije.

Kako su sve zmije zakonom zaštićene i zabranjeno ih je ubijati njihov problem su na kraju rešili članovi nevladine organizacije “Zooplanet”.