Evidentirano blizu 500 požara u 2024. na području Jablaničkog okruga, za 30 odsto više nego ranije

Od početka ove godine do danas na području Jablaničkog okruga evidentirano je blizu 500 požara na otvorenom i zatvorenom prostoru, što je povećanje od 30 do 40 odsto u poređenju sa ranijim godinama, ističu nadležni u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Leskovac.  Imajući u vidu period toplog i vetrovitog vremena koje pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru, oni apeluju na građane da ne pale travu i nisko rastinje, zbog opasnosti od širenja vatre, koje može ugroziti živote građana i izazvati veliku materijalnu štetu.

Pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona Leskovac u ovom periodu imaju pune ruke posla, imajući u vidu veliki broj požara na otvorenom i zatvorenom prostoru koji je zabeležen u prethodna tri meseca. Iako je vegetativni proces u prirodi tek počeo, na površinama ima suve materije koja može izazvati brzo širenje vatre i ugroziti bezbednost građana i graševinske objekte.

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga je bilo nešto manje od 500 događaja, koje beleži Vatrogasno spasilački bataljon, od toga je većina na otvorenom prostoru i ta statistika je negde na 30 do 40 odsto viša od proseka viša nego ranijih godina“, istakao je za Televiziju Leskovac Saša Jovanoivić, komandir Vatrogasno-spasilačke čete Leskovac.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja, a kršenje ovih propisa se kažnjava, podsećaju nadležni.

“Koristim priliku da uputim apel sugrađanima da ne pale ostatke zakorovljene površine, kao ni ostatke posle košenja, jer usled visokih dnevnih temperatura i vetrovitog vremena može doći do širenja vatre. Takvi požari izgledaju mali, ali nošeni vetrom mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i ugroziti bezbednost sugrađana”, objašnjava naš sagovornik.

Ukoliko primete požare, građani treba da obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu pozivom na broj 193.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *