Evo do kada će trajati toplotni talas

Prema prognozama meteorologa, trenutni toplotni talas će trajati prilično dugo i za sada se ne vidi njegov kraj. U narednih desetak dana, temperature će biti iznad normale. U budućnosti, duga topla leta sa učestalim toplotnim talasima će postati uobičajena.

Klimatolozi ističu da će razlika između očekivanih maksimalnih temperatura i ovih, koje ćemo imati u toku dana, biti i do 10 stepeni. U toku vikenda moguće je blaže zahlađenje, koje neće znatno uticati na dužinu toplotnog talasa.

-Možda ćemo u toku ovog vikenda imati blaže zahlađenje, ali to možda samo par stepeni, eventualno ako bude palo malo kiše, tako da ćemo imati karaskterističnu dužinu toplotnog talasa sa izrazito visokim temperaturama istakao je za Tanjug Vladimir Đurđević, klimatolog.

Kako je procenjeno, tokom leta 2022. godine, u Srbiji je zabeleženo oko 500 smrti, koje su mogle da se povežu sa toplotnim talasima. U ovom periodu, naročito treba da budu obazrive osobe sa hroničnim oboljenjima, kao i starija lica.

Visoke noćne temperature su velika opasnost za opšte zdravlje i za javno zdravlje zato što u toku noći naš organizam očekuje prijatnije temperature koje mogu da mu omoguće vrstu regeneracije tokom sna. “Ako su temperature izuzetno visoke i noću, a ne spavamo u rashlađenoj prostoriji, organizam se celu noć bori da se rashladi i srce radi skoro tempom kao kad smo budni, onda ako je u pitanju starija osoba koja ima hronično oboljenje to je veliko preopterećenje za njegov organizam, posebno ako topliotni talas traje dugo kao što će trajati ovaj– dodaje Đurđević.

Ljudi koji rade na otvorenom, u najvećoj meri će biti izloženi trenutnom toplotnom talasu, a jedno od mogućih rešenja za ovaj problem, kako ističu klimatolozi, je uvođenje dvokratnog radnog vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *