Formiranje regionalnog udruženja za bolji položaj uzgajivača tovnog i mlečnog govedarstva

Problem niske otkupne cene proizvoda razlog je što stočarstvo u našoj zemlji stagnira, a u nekim krajevima i opada, istakli su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i proizvođača koji su posetili Leskovac, dodajući da je isti moguće prevazići jedino udruživanjem proizvođača.

Upravo zbog toga će cilj resornog ministarsva u narednom periodu biti formiranje regionalnih udruženja uzgajivača tovnog i mlečnog govedarstva. Ovo udruživanje bila je tema sastanka predstavnika pomenutog ministarsva i poljoprivrednika iz našeg grada,  održanog u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Kako je objasnila Sanja Bugarski, specijalni savetnik ministra poljoprivrede, u narednom periodu ministarstvo će najpre raditi na formiranju regionalnih udruženja uzgajivača tovnog i mlečnog govedarstva, koja će potom biti osnivači nacionalnog.

Udruženja će, između ostalog, biti zadužena za uzorkovanje i analizu mleka, umesto mlekara, kao i za otkup proizvoda, koji treba da bude siguran, a cena prihvatljiva. U planu je da regionalna udruženja zaposle do tridesetak stručnih ljudi, kompetentnih za ovu oblast.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra, osvrnuo se ovom prilikom na probleme u stočarstvu, koji postoje uprkos aktuelnim podsticajima, najavivši ovom prilikom raspisivanje  novog javnog poziva.

Podsetimo, resorno ministarstvo je prvog januara raspisalo još jedan javni poziv u oblasti stočarstva, za nabavku mašina i opreme u proizvodnji u 2022. godini, koji će trajati do 28. februara 2022. godine.Pravo da apliciraju imaju svi registrovani poljoprivredni proizvođači koji su u periodu od prvog januara 2021. do  dana podnošenja zahteva kupovali neku opremu ili mehanizaciju i ispunjavaju određene uslove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*