GRAĐANI SE SVE ČEŠĆE OPREDELJUJU ZA DINARSKU ŠTEDNJU

Povodom Svetske nedelje štednje, koja se obeležava do 3. novembra, Narodna banka Srbije saopštila je da ukupna štednja raste i prema najnovijim podacima, iznosi 15,1 milijardu evra. Naročit porast beleži se kod dinarske štednje, a kao razlog za to, stručnjaci, pre svega, navode stabilnost domaće valute.

Prema podacima Narodne banke Srbije dinarska štednja je u 2023. godini povećana za 23 odsto i sada iznosi 118,4 milijarde dinara.

Stručnjaci za ovu oblast naglašavaju da je štednja u domaćoj valuti daleko isplativija od one u evrima. Kao potencijalne razloge navode prvenstveno stabilnost dinara, ali i solidne kamate na štednju, koje banke nude.

Za veliki broj građana, mogućnost ikakve uštede u situaciji, koja je konstantno propraćena brojnim poskupljenjima, jedan je od problema, kojim se retko ko bavi. Takođe, i određena doza nepoverenja, koja postoji u društvu, doprinosi tome da pojedinci smatraju da je bolje rešenje držati višak novca u slamarici.

Govoreći o objašnjavanju značaja štednje današnjoj omladini, profesorka Stanković ističe da je u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“, u prethodnom periodu održana prezentacija „Moja sigurna štednja“ u saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *