Gradonačelnik Leskovca obišao stočarska imanja u selu Mrštane

Primeri porodica Mitić i Stanimirović iz sela Mrštane pokazuju da je stočarstvo kao grana poljoprivrede zastupljeno u leskovačkom kraju i da se od ovog posla može pristojno živeti. Ova imanja danas je obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Porodica Nenada Mitića se stočarstvom bavi od 1999. godine, a u svom vlasništvu imaju oko 60 grla krava. Finalni proizvod, juneće meso,  plasiraju na domaće tržište. Uz veliki trud i rad, dobru saradnju sa lokalnom klanicom i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Leskovac, nadaju se povećanju proizvodnje. Od velikog značaja su im i subvencije koje dobijaju od strane države.

„Mi se bavimo stočarstvom dosta dugo, preko 20 godina i planiramo da povećamo proizvodnju. Imamo sve uslove za povećanje kapaciteta, dobru saradnju sa klanicama, a u budućnosti možda počnemo i sa izvozom.”, istakao je ovaj proizvođač.

I porodica Stanimirović godinama unazad čuva tradiciju bavljenja stočarstvom, a sada imaju oko 80 muških teladi. Pored toga što proizvode meso, oni uzgajaju i stočnu hranu na površini od 10 hektara.

“Živimo na selu i odlučili smo se da radimo tov junadi. Deda se time bavio, otac, ja, a baviće se i sin. Nemamo drugo šta, drugi posao, rešili smo da obrađujemo zemlju i da se bavimo poljoprivredom.“, kazao je Goran Stanimirović.

Gradonačelnik Leskovca zahvalio se članovima ovih porodica na gostoprimstvu i što svojim radom omogućavaju da industrija mesa živi:

„Nalazimo se na porodičnom imanju Gorana Stanimirovića. Davne 90-te godine je njegov deda započeo ovaj biznis na prostoru od 10 hektara, oko 85 grla. Već četiri generacije ove porodice se bave ovim poslom. Kao i u slučaju Nenada Mitrića, reč je o porodičnom poslu, svi su uključeni. Sloga, briga, zajedništvo, rad, veliki potencijal – nekoliko elemenata doprinose uspešnom poslovanju.”

Stočni fond na području Jablaničkog okruga čini oko 24 000 grla goveda. Od 12 000, koliko je ukupno na teritoriji grada, populacija krava čini najveći broj, oko 50 odsto, a preostalu polovinu čine ostale kategorije, kao što su telad i junad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *