Grdeličani: Zar ovoliko kriminalaca u Grdelici ima? Mi samo želimo zdravu vodu!

grdelica 1

Grdelica – Oko 400 Grdeličana protestovalo je danas u centru ove varošice sa zahtevom da se pod hitno obustavi gradnja hidroelektrane na Rupskoj reci .

Oni su najavili formiranje udruženja građana pod nazivom „Rupska reka“ i u četvrtak će krenuti sa peticijom za obustavu radova na hidroelektrani.

Grdeličani sada zahtevaju od svih nadležnih organa na lokalnom i republičkom nivou da preispitaju sve aktivnosti koje su sprovedene i koje se trenutno obavljaju na ovom vodozahvatu.

Kažu da će proteste ponavljati sve dok se nadležni ne oglase i objasne da li im je pijaća voda zaista zagađena ili ne.

Ujedno su pozvali sve grdeličane i predstavnike mesnih zajednica da im se priključe u ovoj inicijativi.

grdelica 3

„Mi ne smemo više da spavamo. Moramo sami da se izborimo za rešavanje svojih problema, za budućnost naše dece. Ne žmurite moji Grdeličani, otvorite oči i pridružite nam se. Kada sklopite oči vidite samo mrak, a to nije dobro“ rekao je svojim komšijama Joškin Šiljan, istaknuti umetnik i slikar.

„Gradonačelnik nas je prozvao kriminalcima. Mi smo samo ljudi koji žele da žive zdravo i ne želimo niti smemo da dozvolimo da se zbog jednog dobra uništi drugo dobro. Ako smo kriminalci za nekoga, onda u redu. Neka taj dođe i neka vidi koliko Grdelica kriminalaca ima. Mnogo nas je“ rekao je jedan od organizatora skupa Srđan Jović.

grdelica 2

U sred skupa, mikrofon je preuzeo predsednik Saveta mesne zajednice Grdelica Čedomir Jović i rekao prisutnima da su predstavnici mesnih zajednica uz njih, da su poslali zahteve za ispitivanje vode republičkim i lokalnim nadležnim institucijamna i da su za sada jedino dobili odgovor od Zavoda za javno zdravlje koji je nakon uzorkovanja ustanovio da je voda hemijski i bakterološki ispravna.

Ova vest je naišla na zvižduke i negodovanje okupljenih.

Grdeličani su se pobunili još prošle nedelje kada je počela da im periodično nestaje voda i tada su zatražili smenu direktora JKP Grdelica. Oni tvrde da je voda za piće često mutna i neupotrebljiva.