„Hepatitis ne može da čeka“

Svetski dan borbe protiv hepatitisa, 28. jul, ove godine obeležava se pod sloganom „Hepatitis ne može da čeka“ sa ciljem da se prenese poruka o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i lečenja ove bolesti  od koje u Srbiji boluje jedan odsto stanovništva.

Na teritoriji Jablaničkog okruga u toku 2019. zabeleženo je nešto više od 60 slučajeva zaražavanja nekim oblikom hepatitisa. U 2020. evidentrano je smanjenje broj testiranja, upravo zbog epidemije virusa korona, pa zvanično nije bilo potvrđenih slučajeva obolevanja.

Hepatitis  je virusno zapaljenje jetre, a u zavisnosti od toga da li ga izazivaju metabolički, imuniloški ili drugi virusi, klasifikuje se na  A, B, C, D i E.

Hepatitis A je najbenigniji, karakteriše ga žutilo kože, takozvana “žutica”, uspešno se leči i ne ostavlja teže posledice. Hepatitis E nije registrovan na našim područjima, dok  hepatiti B, C i D vremenom mogu dovesti do ciroze ili tumora jetre.

Virusi hepatitisa B, C i D mogu se dobiti nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom, ubodom igle, odnosno kontaktom sa zaraženom krvlju. Ako se koriste nesterilni instrumenti prilikom operacija, tetoviranja, akupunkture, kozmetičkih procedura, korišćenjem zajedničkog pribora za ličnu higijenu sa osobom koja je inficirana ili sa zaražene majke na novorođenče. Rano otkrivanje i lečenje je veoma bitno.

Zainteresovani sugrađani mogu svakog radnog dana tokom cele godine u Zavodu za javno zdravlje izvršiti laboratorijsko testiranje na virus hepatitisa B i C besplatno i anonimno, bez lekarskog uputa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*