In memoriam: Hranislav Rakić

U sredu 1. marta iznenada je preminuo Hranislav Rakić, istoričar, kulturni radnik i dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Leskovcu.

Hranislav Rakić rođen je 7. marta 1928. godine u Pečenjevcu gde je završio osnovnu školu, a Višu mešovitu gimnaziju završio je u Leskovcu.

Bio je član SKOJ-a i KPJ od 1944. godine. Filozofski fakultet, Grupu za istoriju završio je u Skoplju.

U toku svog života bavio se pedagoškim i naučnim radom. Upošljenik Narodnog muzeja u Leskovcu postao je 1960. godine i tamo je proveo svoj radni vek, do penzionisanja 30. decembra 1993. godine.

U Muzeju je bio dugogodišnji direktor. Jedan je od osnivača Leskovačkog zbornika i njegov urednik od 1961. do 1994. godine. Bio je dugogodišnji predsednik SUBNOR-a. Bavio se istraživanjima savremene istorije juga Srbije, a poseban fokus je usmerio na Narodnooslobodilački pokret, počecima radničkog pokreta i okupacije Jugoslavije 1941 – 1945.

Dobitnik je više priznanja: Medalju za izvanredne zasluge u razvitku Leskovca, Orden rada sa srebnim i zlatni vencem, Zlatnu značku KPZ Srbije, Plaketu saveznog odbora SUBNOR-a, Orden zasluge za narod sa srebrnom petokrakom zvezdom, Zahvalnicu Udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920. godine i potomaka.

Sahrana Hranislava Rakića obaviće se danas u 12.00 č na Svetoilijskom groblju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *