In memoriam: Predrag Stajić

Nakon duge i teške bolesti u Leskovcu je 22. januara 2020. preminuo Predrag Stajić, jedan od osnivača Zadužbine „Nikolaj Timčenko” i njen dugogodišnji sekretar.

Predrag Stajić, politikolog po obrazovanju, bio je dugogodišnji urednik kulturnog programa Leskovačkog kulturnog centra, član redakcije časopisa Naše stvaranje, inicijator formiranja Zadužbine „Nikolaj Timčenko”, njen pokretač i najpredaniji poslenik.

Na mestu direktora Doma kulture „Žika Ilić Žuti”, institucije koja je prerasla u Leskovački kulturni centar, Predrag Stajić bio je 2002. i 2003. godine.

Od osnivanja Zadužbine, Predrag Stajić radio je na obradi i sistematizaciji rukopisne i časopisne zaostavštine Nikolaja Timčenka i na promociji njegovog dela i doprinosa srpskoj nauci i kulturi.

Godine 2007. pre svega njegovim zauzimanjem formiran je Legat „Nikolaj Timčenko”, biblioteka u leskovačkoj Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović”. Predrag Stajić priredio je knjigu Nikolaja Timčenka Književna baština Leskovca.

Godine 2019. objavio je Letopis Zadužbine „Nikolaj Timčenko”, knjigu kojom je simbolično zatvorio i opisao jedan vremenski krug oko imena Nikolaja Timčenka, njegovog dela i afirmacije njegovog stvaralaštva, krug u čijem je središtu bio sam Predrag Stajić.

Odlaskom Predraga Stajića Zadužbina „Nikolaj Timčenko” izgubila je dragog prijatelja, čoveka otvorenog srca, širokih interesovanja i velike kulture, ostala je bez snage i poleta sa kakvima je upravo Pecko pristupao svakom poslu – srčano, iz duše, posvećeno, s ljubavlju i predanošću. NJegove ljudske vrline ostaće u trajnom sećanju svih koji su imali privilegiju da sa njim sarađuju.

U ime Zadužbine „Nikolaj Timčenko”, njenih saradanika i prijatelja, članovima porodice Predraga Stajića izražavamo duboko saučešće zbog nenadoknadivog gubitka. Neka mu je večna slava.

Jovan Pejčić
Biljana Mičić
Vladimir Mičić
Marko Nedić
Dragan Žunić
Milivoj Nenin
Srđan Marković
Dušan Janjić
Dragana Bedov
Natalija Ludoški
Tihomir Nešić
Sunčica Denić
Miroslav Cera Mihailović
Tihomir Petrović
Jadranka Jović
Zoran Stanković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *