In Memoriam: Prof. dr Aleksandar Saša Cvetković

Dr Aleksandar Saša Cvetković, redovni profesor Katedre za matematiku Mašinskog fakulteta u Beogradu, iznenada je preminuo 27. decembra 2022. godine, u 50. godini života. Sahranjen je u subotu, 31. decembra, u 13 časova na groblju Lešće u Beogradu.

Dr Aleksandar Cvetković rođen je u Leskovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju sa odličnim uspehom, kao nosilac Vukove diplome. Školovanje je nastavio na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je magistrirao 2002. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu 2004. godine, pod mentorstvom prof. dr Gradimira Milovanovića, sada redovnog člana SANU.

Akademsku karijeru započeo je na Elektronskom fakultetu u Nišu, a zatim i na Prirodno-matematičkim fakultetima u Nišu i Kragujevcu. U periodu od septembra 2002. do maja 2003. godine boravio je na Univerzitetu Arizona, SAD, gde je bio asistent u istraživanjima. Od 2009. godine zaposlen je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je radio kao redovni profesor na Katedri za matematiku.

Tokom svoje profesorske karijere prof. Cvetković je držao različite kurseve iz oblasti matematike, računarstva i primena, na svim nivoima studija. Tokom rada na Mašinskom fakultetu u Beogradu bio je angažovan na kreiranju plana i programa za kurseve na osnovnim i doktorskim studijama.

Dao je poseban doprinos široj upotrebi računara u nastavi matematike. Koautor je dva udžbenika za studente Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Imao je izrazit smisao za pedagoški rad, zbog čega je bio omiljen među studentima. Objavio je više od 90 naučnih radova, od čega veliki broj u vodećim svetskim časopisima za matematiku i primenjenu matematiku.

Bavio se numeričkom matematikom, posebno numeričkom analizom, numeričkom integracijom, ortogonalnim polinomima, naučnim izračunavanjima. Nisu mu bila strana ni naučna istraživanja u drugim oblastima matematike, računarstva i inženjerstva.Tokom svoje profesionalne karijere sarađivao je sa mnogim matematičarima, među kojima se ističe saradnja sa akademikom Gradimirom Milovanovićem, prof. Marijom Stanić, prof. Tatjanom Tomović i mnogim drugim kolegama.

Svima će ostati u sećanju izuzetan rad prof. Cvetkovića u nastavi, struci i nauci. Za Katedru za matematiku njegova iznenadna smrt je nenadoknadiv gubitak, ne samo kao stručnjaka već i korektnog kolege i dobrog čoveka.

Ovim rečima od prof. Cvetkovića oprostile su se njegove kolege sa Katedre za matematiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *