“Instalacija tišine” povodom Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja

Od početka 2024. godine, u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno je devet žena, pokazuju podaci Autonomnog ženskog centra iz Beograda. Pre samo tri dana na Novom Beogradu ubijena je žena, koja je više puta prijavljivala nasilje. Ovi podaci su istaknuti prilikom izvođenja performansa „Instalacija tišine“ u organizaciji Udruženja „Žene za mir“ iz Leskovca, a povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene, žrtve nasilja.

Ovom prilikom, između ostalog, istaknuto je i da su u februaru ove godine, u Beočinu ubijene majka i ćerka, kao i da je ubica imao više prijava za nasilje. Isto tako, bila mu je određena i zabrana prilaska bivšoj ženi.

Sličan slučaj u kojem je žena prijavljivala nasilje, desio se i u leskovačkom selu Jarsenovu u aprilu prošle godine, podsetila je Ljiljana Nešić, predsednica Udruženja „Žene za mir“.

Propusti institucija, koje nisu zaštitile njihove živote, kako je rečeno, neki su od ključnih razloga izvođenja performansa „Instalacija tišine“, koji je takođe nastao sa ciljem da se ne zaborave žene i devojčice, koje su ubijene u Srbiji u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

U periodu od 2011. do 2023. godine u našoj zemlji je ubijeno ukupno 406 žena i devojčica u porodičnom, partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja. U protekloj godini ubijeno je 28 žena, među kojima je bila jedna adolescentkinja, kao i dvogodišnja devojčica.

Udruženje „Žene za mir“ iz Leskovca ovaj performans organizovalo je u saradnji sa Regionalnom mrežom „JUG“, koju čine Centar za devojke iz Niša, „SOS Vlasotince“ iz Vlasotinca i Nezavisni ženski centar iz Dimitrovgrada. 

Sa ovog skupa, poslata je i jedinstvena poruka, koja glasi „Nijedna žena manje, nijedna mrtva više“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *