Isplaćene subvencije za poljoprivrednike Manojlovca i okolnih sela

Subvencije za registrovane poljoprivredne proizvođače koji su konkurisali kod Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, danas su isplaćene za 142 gazdinstva u manojlovačkom kraju, nakon što je to juče učinjeno i za poljoprivrednike Vučja i okoline.  

Visina sredstava opredeljena za ovu namenu je 6,2 miliona dinara. Podsetimo, zbog velikog interesovanja, izdvajanje za poljoprivredne subvencije je sa 30 miliona dinara rebalanskom budžeta povećano na 34,5.

Zahvaljući tome,  994 poljoprivredna gazdinstava su preko ovog programa u saradnji sa gradom, stekla mogućnost da ulože sredstva u unapređenje i modernizaciju proizvodnje.

Među dobitnicima subvencija u ovom delu grada Leskovca nalazi se i gazdinstvo porodice Dušić/ Stojanović iz Gornjeg Krajinca koje se već 15 godina uspešno bavi uzgojem stoke.

Domaćin ovog imanja koje danas broji 56 bika je posao nasledio od svog oca. Po njegovim rečima veliki deo odgovornosti preuzeo je njegov tridesetogodišnji zet Aleksandar Nikolić koji je i konkurisao za subvenciju vrednu skoro 80.000 dinara. Ova suma će pokriti troškove za nabavku mešaone za koncentrat za bikove koja prema rečima dvojice poljoprivrednika pravi godišnju uštedu od preko 700.000 dinara.

„S obzirom na to da mi trošimo čak 10 tona koncentrata mesečno mnogo nam se više isplati da sami pravimo hranu za bikove mešavinom kukuruza koji sami uzgajamo i stočne krede, soje itd. Mašina koju smo nabavili nije jeftina, vredi oko 1.000 evra ali će nam u budućnosti uštedeti mnogo novca, pa nam 40% sume, koliko je grad uplatio, mnogo znači. Zato se zahvaljujem lokalnoj samoupravi i gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću na pomoći i podršci ali i državi koja nam je tokom epidemije finansijski mnogo pomogla – rekao je dobitnik subvencije.

Republika Srbija je preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine pružila snažnu podršku sektoru stočarstva, kada je poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 uplatila značajna sredstva, odnosno 3.000 dinara po grlu krave, 500 dinara po grlu ovce ili koze.

Osim toga, poljoprivrednim proizvođačima je kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u periodu od 5. septembra do 20. novembra za svako predato grlo uplaćivano po 20.000 dinara.

Prema postojećim podacima, stočni fond na području Jablaničkog okruga čini oko 24.000 grla goveda, od čega je 12.000 na teritoriji grada Leskovca, 50% čini populacija krava, a ostalih 50% telad i junad. Ova grana poljoprivrede je veoma značajna za ruralne sredine jer obezbeđuje učestalije prihode i kontinuiranu uposlenost radne snage u odnosu na ona gazdinstva koja su se opredelila za biljnu proizvodnju. Osim toga značaj stočarstva se ogleda i u visokom udelu u vrednosti poljoprivredne proizvodnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *