Izložba “Znameniti Vlasotinčani” otvorena u Kulturnom centru Vlasotince

U Kulturnom centru otvorena je izložba slika Znameniti Vlasotinčani, autora Aleksandra Spasića, mladog umetnika iz Vlasotinca. On je ovekovečio 15 ličnosti koje su ostavile trag u istoriji ove varoši.

Među njima su vojvoda Ilija Strelja, učitelj Petar Spirić, kolekcionar Hristifor Crnilović, bankar Milan Valčić, preduzetnik Vlada Ilić, glumac Bogoljub Mitić, kompozitor Dušan Karuović, predsednik vlade Dragiša Cvetković i drugi.

-Slike su deo projekta koji zajednički realizuju Ministarstvo kulture i Kulturni centar. One ostaju kao znak sećanja na znamenite ljude ovog kraja. Posebno je važno da se mladi naraštaji upoznaju sa njima. – rekao je urednik likovnog programa u Kulturnom centru Bratislav Valčić.

Sam autor skromno je zahvalio na mogućnosti da uradi ove slike, a profesor Saša Stanković istakao da “Aleksandar i da ništa prethodno nije uradio, ove slike su dovoljne da ostane trajno upamćen u Vlasotincu”.

-Svi smo svesni da bi trebalo bar još toliko portreta da se uradi. I ovo nije kraj. Završen je samo jedan projekat, vremenski ograničen – pojasnio je Stanković, koji je potom o svakom od naslikanih Vlasotinčana rekao pojedine činjenice iz biografije.

Slike ostaju u vlasništvu Kulturnog centra i trajno izložene u klubu na spratu, tako da građani mogu da ih pogledaju kad god je ustanova otvorena.

Izložbu su, inače, već posetili učenici gradskih osnovnih škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *