Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak

Iznošenjem plaštanice u porti Saborne crkve Svete Trojice u Leskovcu sinoć je obeležen Veliki petak.  Službu je obavilo leskovačko sveštenstvo bez prisustva vernika zbog policijskog časa, odnosno zabrane kretanja. Plaštanica predstavlja polaganje Hrista spasitelja u grob, ali i  nadu u vaskrsenje i pobedu života nad smrću, rekao je protonamesnik Vladan Ranđelović. 

Na ovaj najtužniji dan uveče se čita statija sa iznošenjem plaštanice, ophodom oko hrama i polaganjem platna koje simbolizuje stradalog Isusa Hrista. Kako je Gospod pobedio smrt tako ćemo i mi da pobedimo ovu pošast koja nas je snašla, rekao je protonamesnik Vladan Ranđelović starešina hrama Sveta Trojica. On je poručio vernicima da na Uskrs, očitaju molitvu, okade kuće i budu u mislima sa njima, a da će sveštenstvo Leskovca da se moli za sve.

Večeras se ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja. Sveštenici se u pravoslavnim hramovima u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću, presvlače u svete odežde i čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela. Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se, umesto liturgija, služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *