Javno pravobranilaštvo: Najveći broj tužbi Leskovčana u 2023. zbog ujeda pasa lutalica i faktičke eksproprijacije

U 2023. godini pred zaposlenima u Gradskom javnom pravobranilaštvu u Leskovcu bilo je 3689 predmeta, od čega 1596 parničnih. Kao i ranijih godina, najveći broj tužbi u kojima je ovo pravobranilaštvo zastupalo interese lokalne samouprave odnosilo se na naknadu štete od ujeda pasa lutalica i slučajeve takozvane ,,faktičke eksproprijacije”, ističe za “Panoramu” Televizije Leskovac Robert Tomić, gradski pravobranilac.

Što se tiče faktičke eksproprijacije, reč je uglavnom o slučajevima koji su stari više godina, neretko i decenija, iz perioda kada su građani Leskovca dobrovoljno ustupali svoje parcele kako bi se proširila ulica, ali ne u skladu sa zakonskim propisima, odnosno bez sprovedenog postupka otuđenja.

Sa ovim problemom suočavaju se i druge lokalne samouprave, dodaje naš sagovornik, navodeći podatak za 2022. godinu, kada je zbog faktičke eksproprijacije protiv opštine Vlasotince podneto 20 tužbi više nego protiv grada Leskovca.

Pored tužbi zbog ujeda pasa lutalica i faktičke eksproprijacije, ima i drugih predmeta, poput onih koji se odnose na radne sporove, dodaje naš sagovornik. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *