JEDINI NAČIN: Išamaraj se da ubiješ komarca!

ilustracija

Leskovac – Iako se sa zaprašivanjem komaraca krenulo još 28. maja, Leskovčani su pod utiskom da se ono nije ni sprovelo.

Od najezde komaraca u samom gradu ne može da se živi, tvrde naši sugrađani.

 Sa druge strane, u gradskoj Upravi za zaštitu životne sredine kažu da su čak i pojačali akciju zaprašivanja i da će to činiti, umesto na tri nedelje, na svakih 15 dana.

Ovakva informacija građanima ne znači mnogo. Oni se pitaju čime se zapravo zaprašuje grad kada komarci napadaju po dvorištima, parkovima i ulicama u rojevima…

A jedina zaštita od ovih insekata je da pokušate da im sami stanete na put.

Prenosimo vam iskustva pojedinih naših sugrađana kako se bore protiv komaraca iz ankete koju smo sproveli:

BORKO (42 godine): Kako se borim?! Iz dvorišta bežim u kuću, zatvaram vrata prozore po ovoj vrućini i molim se Bogu da se ne ugušim!

SNEŽANA (38 godina): Ovo je užasno. Po celu noć ne spavam i držim muholovca u ruci. Samo mi zuje oko glave. Nesnošljivi su!

STOJAN: (69 godina): Begam… Pljuskam se… Šamaram se!

Leskovačka Gradska uprava za zaštitu životne sredine je danas obavestiola građane i Pčelarska udruženja da će se i sutra od 19 časova ,ako to vremenski uslovi dozvole vršiti suzbijanje odraslih formi komaraca zamagljivanjem, u okviru Akcije sistemske dezinsekcije i deratizacije grada Leskovca za 2014. godinu.

Larvicidni tretman komaraca u okviru akcije Sistemske deratizacije i dezinsekcije, do sada je obavljen dva puta i to: 26.maja i 07.juna.

Ovim akcijama se tretiraju uglavnom stajaće vode, gde je moguće razvijanje larvi komaraca.

Tretmanima su bili obuhvaćeni Kanali u Donjem Sinkovcu i kod Južnog logora na lokacijama Ančiki i Rudare, Bare u naselju Dubočica II, Donjoj Jajini, kod škole 11. oktobar i Meskombinata u Turekovcu. Korišćeni su preparati „Larva stop 2G“ i „Bromachem“ parafinski mamak.Tretman odraslih formi komaraca zamagljivanjem sa zemlje, vršen je 28.maja, preparatom „Aqua – K Othrine (EW)“, po utvrđenoj maršuti kroz grad Leskovac.

Procenjeno je da će do jeseni biti obavljeno još oko 8 akcija uništavanja larvi i odraslih formi komaraca, kaže se u saopštenju za javnost Gradske uprave za zaštitu životne sredine.