JKP “Toplana” počelo sa toplim probama

Javno-komunalno preduzeće „Toplana“ danas je krenulo sa toplim probama, a sezona grejanja zvanično počinje 15. oktobra i trajaće do 15. aprila. Prema rečima direktora Novice Stojanovića, zbog zastarelosti sistema, pojedini objekti nisu dobili grejanje na vreme. Među njima su i oni koji se snabdevaju iz kotlarnice „Crvena zvezda“, gde je došlo do zastoja u delu toplovoda.

Krajem prošle nedelje izvršene su sve funkcionalne probe na sistemu i remont, a servisne službe JKP „Toplana“ konstantno su na terenu i u hodu rešavaju probleme koji se pojavljaju. Danas je, prilikom izvođenja toplih proba, najmanje problema bilo u naselju Dubočica, gde je većina objekata dobila grejanje na vreme. S druge strane, u sistemu kotlarnice „Crvena zvezda“ pojavio se zastoj koji je  saniran nakon sat vremena.

“Jednostavno, u trenutku je goreonik stao zbog određenih tehničkih problema. Zastoj je trajao nekih sat vremena, ali to se sredilo i sada funkcioniše normalno, jedino što su u tom delu grada ljudi nešto kasnije osetili tople radijatore.“, objasnio je Stojanović.

Reč je o delu toplovoda gde je u prethodnoj grejnoj sezoni dolazilo do ogromnih curenja, a problem će trajno biti rešen sledeće godine.

To je toplovod koji je star preko trideset godina i za očekivati je tako nešto. Do proleća  već nakon završetka grejne sezone idemo u jednu investiciju, kompletno ćemo  taj deo toplovoda zameniti, pa će za narednu sezonu biti mnogo pouzdanije snabdevanje toplotnom energijom.“, kazao je direktor JKP “Toplana”.

S obzirom na to da su na vreme sklopljeni ugovori sa dobavljačima, energenata ima u dovoljnim količinama. Stojanović se osvrnuo i na cenu grejanja u Leskovcu, koja je od 2015. godine nepromenjena, dok je cena energenata u međuvremenu višestruko povećana. Prema njegovim rečima, zbog ovakve cene izveštaj poslovanja JKP “Toplana” je na poslednjoj sednici Skupštine negativno ocenjen.

U „Crvenoj zvezdi“ od energenata se koriste gas i ugalj, dok se u „Dubočici“ i kotlarnici „E 17“ upotrebljava mazut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *