JKP “Vodovod” Leskovac nabavilo novu laboratorijsku opremu

Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ u Leskovcu nabavilo je novu laboratorijsku opremu za ispitivanje vodomera. Zahvaljujući ovoj investiciji, zaposleni u ovom preduzeću će kontrolu vodomera obavljati u skladu sa novom zakonskom regulativom, a pored kućnih, biće vršeno i ispitivanje industrijskih vodomera, što do sada nije bio slučaj.

Ovim povodom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je sa svojim saradnicima posetio objekat ovog preduzeća u Vlajkovoj ulici.

Prema rečima nadležnih, nabavka za novu opremu, koja je smeštena u objektu baždarnice, raspisana je krajem prošle godine. U januaru 2024. je sklopljen ugovor sa ponuđačem, izvršena montaža opreme, a rok za eventualno otklanjanje nedostataka je dve godine. Ponuđač je sada u obavezi da kod akreditovanog tela ATS-a i Direkcije za dragocene metale nadležnog ministarstva ishoduje novu akreditaciju za laboratoriju Vodovoda, čiji će rad time biti i zvanično usaglašen sa novim Pravilnikom, što je i obaveza svih javno-komunalnih preduzeća ovog tipa u našoj zemlji, do 2025. godine.

,,Izvršili smo i proširenje za industrijske vodomere, većeg profila, te više nećemo morati da plaćamo trećem licu za ovu uslugu. Inače, jedan smo od retkih vodovoda u Srbiji koji su uspeli da zadrže akreditaciju, do sada su to učinila samo preduzeća u Beogradu, Novom Sadu i Vranju.”, istakla je Maja Milošević Milojić, direktorka JKP “Vodovod” Leskovac.

“Kontrola vodomera će se, zahvaljujući novoj opremi, koja je napravljena od nerđajućih, kvalitetnih materijala, vršiti u skladu sa evropskim standardima”, objasnio je Mihajlo Stefanović, predstavnik preduzeća INSA.

Predstavnici lokalne samouprave Grada Leskovca naglasili su značaj kontinuiranih ulaganja, istakavši da će se sa investicijama nastaviti i u narednom periodu.

,,Cilj za sve ovo je da JKP Vodovod pruži što bolje uslove svim našim sugrađanima, svim svojim potrošačima i da se voda kao izuzetno dragoceni resurs čuva, da se usluge preduzeća što više unapređuju i modernizuju.“, naglasila je Aleksandra Stojanović, gradska većnica.

Gradonačelnik Cvetanović je na konferenciji za medije istakao da je primetno da 10 vodomera mogu istovremeno da se kontrolišu i uradi numeracija, da mu je drago da je leskovački Vodovod među prvih 5 što se tiče savremene tehnologije, da je uvek u prva 3 po kvalitetu vode.

„Ostalo je da se, ono što je u čitavoj Srbiji problem, reši gubitak vode koji ide i do 40 posto, to je prosek na nivou Srbije. Zbog toga svakog meseca radimo novu vodovodnu mrežu. U Pečenjevce smo uložili preko pola miliona evra u poslednjih godinu dana, od rezervoara do sekudnarne vodovodne mreže, to ste juče mogli da vidite, idemo prema severnom delu, Lipovica takođe dobija, severni krak.

Nadamo se da će neki zakonski postulati da se promene kako bi i mesta poput Gorine, odakle imamo ovako kvalitetnu vodu, moći da dobiju vodu, jer te kuće nisu legalizovane, a po novom zakonu kuća koja nije legalizovana ne može da se priključi na električnu ili vodovodnu mrežu i to je nešto na čemu ćemo raditi.”, rekao je gradonačelnik.

Inače, vrednost nove opreme za kontrolu vodomera je 7 miliona 865 hiljada dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *