Najavljena još jedna pojačana kontrola saobraćajne policije

Iz saobraćajne policije najavljuju još jednu pojačanu kontrolu. Naime, od 6. do 12. marta, u okviru Međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja se sprovodi u 30 država članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL, posebnu pažnju usmeriće na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima, navodi se u saopštenju za javnost MUP-a.

Sprovođenje ove akcije od izuzetnog je značaja, s obzirom da je nekorišćenje pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji.

U toku prošle godine, svega 48% poginulih vozača i 35% poginulih putnika koristili su sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. Drugim rečima, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 vozača i 47 putnika u putničkim vozilima.

Saobraćajna policija dosledno će preuzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema onima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

U toku 2022. godine, zbog nekorišćena sigurnosnog pojasa sankcionisano je 195.226 učesnika u saobraćaju, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisane 2.574 osobe, navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva unturašnjih poslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *