Jovan Popov ovogodišnji dobitnik nagrade “Nikolaj Timčenko”

Zbog situacije izazavane pandemijom virusa COVID 19, održavanje manifestacije Dani Nikolaja Timčenka“ biće realizovano, od 10. do 12. decembra, u znatno izmenjenom obliku.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Nikolaj Timčenko“, namenjene najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti  je Jovan Popov, navodi se između ostalog u saopštenju predsednika Upravnog odbora i upravitelja Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ . Popovu će nagrada biti uručena u subotu, 12. decembra.

Jovan Popov je dvanaesti laureat ove prestižne nagrade, koja se dodeljuje za najbolju knjigu iz oblasti srpske esejistike, istorije i teorije književnosti. U pitanju je delo „Pojmovi, periodi, polemike“. Objavila ga je ove, 2020. godine Srpska književna zadruga. POPOV je značajno ime savremene srpske teorije i istorije književnosti, istaknuti komparativist i prevodilac. Žiri, koji je ove godine odlučivao o dodeli nagade radio je u sastavu: Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ i predsednik žirija, Dragan Žunić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Nišu, i Biljana Mičić, profesor Gimnazije u Leskovcu.

Umesto okupljanja univerzitetskih profesora, književnih stvaralaca i eminentnih kritičara, ove godine Zadužbina „Nikolaj Timčenko” je sve aktivnosti koje tradicionalno sprovodi tokom manifestacije odložila do daljeg i svoju aktivnost usmerila ka izdavačkoj delatnosti.  Objavljena je knjiga Nikolaja Timčenka „Iskustva i iskušenja kritičke reči“, koju je priredila Natalija Ludoški. Pored toga objavljena je i knjiga prošlogodišnjeg laureata Marte Frajnd Znani i neznani, kao i zbornik radova „Nikolaj Timčenko u svome i u novom dobu“, čime je simbolično zatvoren krug kojim je opisan petnaestogodišnji rad Zadužbine.

Sve aktivnosti koje se tradicionalno organizuju biće sprovedene kada to epidemiološke prilike dozvole. Do tada će na sajtu Leskovačkog kulturnog centra i Narodne biblioteke „Radoje Domanović” biti predstavljane aktivnosti kojima se simbolično obeležavaju Dani Nikolaja Timčenka za 2020. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *