KAKO ĆE IZGLEDATI GRADSKI TRG

Činjenica da je Leskovac gotovo jedini grad koji nema svoj trg trebalo bi da bude promenjena krajem 2020, s obzirom na to da bi radovi na njegovoj izgradnji trebalo da krenu krajem septembra, početkom oktobra ove godine i da, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, budu završeni za oko godinu dana.

Međutim, izgradnja gradskog trga u Leskovcu, u najmanju ruku podelila je javnost. Jedan deo građana smatra da je gradu neophodan trg, dok drugi smatra da će izgradnjom ovog kompleksa biti uništen gradski park. Pitali smo  glavnog projaktanta budućeg gradskog trga Suzanu Grebenarević da prokomentariše ovu situaciju. Ona je, između ostalog naglasila, da je projekat rađen po najmodernijim standardima i da će Leskovac i njegovi stanovnici dobiti, a neće izgubiti ništa, pa ni gradsko zelenilo.

“Novi trg će se prostirati između robne kuće i Doma sindikata s jedne strane, a sa druge između modne kuće i ABC-a. Elementi trga će biti odrađeni na konstruktivan, funkcionalan i estetski način, tako da će ovaj trg biti prijatno mesto za sve Leskovčane – kazala je arhitekta ovog projekta Suzana Grebenarević.

Prema njenim rečima spomenici će biti izmešteni, ali planski i  tek nakon što se postave na novo mesto, zasijaće punim sjajem i  dođi do izražaja.

“Gradu Leskovcu nedostaje upravo jedan ovakav trg i trudiću se da Leskovčanima u narednom periodu omogućim da im ovaj prostor bude mesto sastanka, mesto za druženje i razonodu, ali i za održavanje brojnih manifestacija na centralnoj bini koja će se nalaziti na mestu gde je sada spomenik Kosti Stamenkoviću – ističe Grebenarević.

Projektovana vrednost radova je oko 160 miliona dinara, a za renoviranje dela Bulavera oslobođenja, koje je predviđeno projektom, potrebno je oko 30 miliona dinara.