Kako ćemo se odbraniti od poplavljivanja

unnamed

Leskovac – U narednih pet godina problem poplavljivanja u Jablaničkom okrugu će biti definitivno rešen izgradnjom rasteretnog kanala, saopšteno je danas.

Direktor „Srbija vode“ Goran Puzović imao je danas radni sastanaka sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem na kome su razgovarali o trajnom rešenju ovog problema kao i čišćenju odvodnih kanala.

Najkritičnije tačke poplavljivanja su Pečenjevce i Bogojevce. Izgradnjom rasteretnog kanala znatno bi se smanjila opasnost od poplavljivanja.

„Ovo je dugotrajan i mukotrpan proces, a potrebno je rešiti  imovinsko- pravne odnose na preko 300 parcela koje se nalaze na tom potezu. Izgradnja bi trajala punih pet godina“ objasnio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Za dve nedelje, lokalna samouprav bi trebalo da sačini kompletan izveštaj na osnovu koga će biti izrađen akcioni plan sa načinima i modusima rešavanja problema od poplava.

„Na Jablanici i Veternici da se završe nasipši koji su započeti još pre dvadeset godina. Moramo najpre da utvrdimo zašto to nije urađeno do danas“ rekao je Goran Puzić, direktor JP „Srbija vode“.

Niko od prisutnih nije želeo da kaluliše ciframa koliko bi zapravo koštala izgradnja kanala.

Kako je rečeno, samo za nasipe na kanalu Bare i na Tulovskoj reci u tom periodu je izdvojeno od strane ovog republičkog preduzeća preko 250.000 evra , ali čitav proces nikad nije završen.