Kako izgleda novi elektronski fiskalni uređaj koji zamenjuje kase

Elektronska fiskalizacija u Srbiji počinje da se primenjuje  od 30. aprila, međutim,  usvajanje Zakona o elektronskom fakturisanju i dalje izaziva velike nedoumice u javnosti, pogotovo kod pravnih  lica koja će biti u obavezi da koriste nove  fiskalne uređaje. Upravo zbog toga, u prostorijama računarske kompanije Katalog u Leskovcu održano je predavanje na kojem je petnaestak distributera iz Srbije, koji će biti i ovlašćeni servisi za nove uređaje, imalo priliku da se upozna sa novim kasama.

Distributeri će biti prva podrška svim krajnjim korisnicima novih kasa, prilikom njihove instalacije ili servisiranja. Da je reč o velikoj novini, svedoči i podatak da su se prilikom prvog korišćenja ovih uređaja i kod njih javile određene nejasnoće koje se tiču poreza, artikala, definisanja poreskih stopa, fiskalnih računa i toga kako će se oni sada beležiti i kako će se izveštaji slati Poreskoj upravi.

Novi fiskalni uređaji moraju da imaju stalnu internet konekciju kako bi se obavljala razmena podataka sa Poreskom upravom, pa je jedno od pitanja bilo usmereno i ka tome šta ako u ruralnom područuju nije moguće uspostaviti internet  vezu? U tom slučaju najbolje je koristiti interenet putem sim kartice koja će se nuditi krajnjim kupcima kao optimalno rešenje, objašnjavaju stručnjaci.

Cena  ovog elektronskog  fiskalnog uređaja koji menja jednu kasu je  23.999. dinara. Podsetimo, poreski obveznici mogli su da se do 31. januara  prijave za subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja. Svi koji su to učinili  će po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i svakoj fiskalnoj kasi dobiti od države po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok obveznici fiskalizacije koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju 20 odsto veće iznose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *