Kako nam je “Galeb” povratio pozorište

galeb 5

Leskovac –  Vatrometetom i premijerom Čehovljevog  “Galeba”  sinoć su u Leskovcu otvorena vrata zgrade Narodnog pozorišta.

Glamurozno, željno očekovano, otvaranje pozorišta, u kojem predstave nisu igrane skoro punih pet godin,  pratila je pratila je predstava koja je na najbolji mogući način prešla granice teatra i oduševila publiku.

galeb 6

Zgradi u centru Leskovca spolja je vraćen izgled nekadašnjeg Skoloskog doma, a unutra je sve zamenjeno. Glumci su igrali na novim daskama, a publika je sedela u novoj sali sa novim stolicama.

galeb 3

U toku je rekonstrukcija preostalog, umetničkog, dela pozorissta, koju sa 8,5 miliona dinara finansira lokalna samouprava. Radovi će biti završeni do početka “Joakimfesta”, koji se ove godine održava u  Leskovcu.

galeb 8

“Ovo je veliki dan za anasambl Narodnog pozorišta u Leskovcu, ali i za ljubitelje pozorišta. Spremno dočekujeko 17. maj u pozorišni festival “Joakim Vujić”, kazao je na otvaranju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Glumci su sa nestrpljenjem očekivali završetak radova na rekonstrukciji zgrade i,  kako kažu, sada svu svoji na svome. Najviše entuzijazma imaju najmlađe generacije.

“Sve što radimo, radićemo bolje. Na svojim daskama moći ćemo da pokažemo sve što znamo i damo svoj maksimum. Neće više biti cimanja, nećemo zavisiti od tuđih prostora i tuđeg vremena. Vreme je da se sjedinimo sa daskama i pokažemo Leskovačkoj publici da ove daske koje život znače opravdavaju svoje postojanje od punih 120 godina. Jedva sam čekao da stanem na novu scenu” iskreno i ushićeno nam je ispričao mladi glumac Daniejl Petkovski.

galeb 7

U Narodnom pozorištu u  Leskovcu radi i volontira desetak mladih glumaca.

Direktor ove ustanove Stanko Grujić je ponosan na svoj ansambal i kaže da je “mlada krv” neophodna za oživljavanje i dolazak nekih novih generacija u pozorište.

“Ipak, naša je obaveza, kao ustanove kulture, da zadržimo klasičan repertoar” kaže Grujić.

Sa druge strane, Leskovac, kao rasadnik talenata, sada pod okrilje ovog teatra može da pruži šansu mladim glumcima. Mnogi od njih sada mogu da na ovim daskama ostvare svoje snove.

galeb 4

“Nikada nisam maštao da postanem poznat glumac već da sve što znam ostavim gradu u kome sam rođen i odrastao. Životni san mi je da svgoj znoj i talenat ostavim upravo u ovom pozorištu i sada mi je pružena šansa” rekao nam je mladi glumac Filip Radivojević, apsolvent na Fakultetu dramskih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Priznao nam je da se bukvalno naježio kada je stao pred obnovljenom zgradom Narodnog pozorišta u Leskovcu.

“Nadam se da će kvalitetom rada i repertoarom naš teatar napraviti takav ambijent da će se za pozorišne predstave tražiti uvek jedna karta više”, istako je pred premijeru “Galeba” gradonačelnik Cvetanović.

Leskovačko pozorisste će se na “Joakimu” takmičiti upravo tom predstavom koja je zadivila sinoćnju publiku.

galeb 2

Ovaj “Galeb”, u režiji Jovice Pavića,  pokušaj je, ne da se uđe u dijalog s Čehovom ili našim vremenom, već da se pređu granice teatra. 

galeb 1

S jedne strane komedija, tri ženske uloge, šest muških, četiri čina, krajolik (pogled na jezero), mnogo razgovora o književnosti, malo radnje, pet mera za ljubav; s druge naši svakodnevni gubitci pretočeni u poznate dijaloge ili rečenice – dočarani brilijantnom glumom Suzane Grujić i ulozi Irine Nikolajevne i mlade glumice Mine Milošević u ulozi Nine.

U ovom slučaju, Leskovački ansambal je poništio granicu između pozornice i gledališta, ili je barem učinio nevidljivom, i podsetio zbog čega je pozorište bašp toliko  gradu nedostajalo.