KLASTER

Nakon višemesečnog rada na formiranju, u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga održana je Osnivačka skupština Regionalnog voćarskog klastera južne Srbije, čiji su važni ciljevi unapređenje sektora proizvodnje i prerade voća, osnaživanje kapaciteta i poboljšanje konkurentnosti ovog područja.  

Osnivanjem ovog klastera stvaraju se uslovi za strateško organizovanje aktivnosti, efikasniji rad, kao i olakšano pregovaranje sa potencijlanim poslovnim parterima, a sve sa ciljem unapređenja prepoznatljivosti područja južne Srbije koje predstavlja oblast sa idealnim uslovima za proizvodnju mnogih vrsti voća, rečeno je na osnivačkoj skupštini.

Finansijsku podršku osnivanju klastera pružile su Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES.

Još jedan od subjekata koji je dao podršku formiranju klastera kroz organizovanje različitih radionica i sastanak je Centar za razvoj Jablaničkog i i Pčinjskog okruga.

Kada je reč o finansijskim sredstvima Evropska unija finansijski je podržala Program evropskog partnerstava sa opštinama (PBILD) sa nešto više od 14 miliona evra, Vlada Švajcarske sa 2,5 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa milion i po evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *