Koji filmovi će biti prikazani na ovogodišnjem Lajfu

Projekcija filma „Ime naroda” Darka Bajića, našeg proslavljenog reditelja i umetničkog direktora Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije otvoriće van konkurencije, ovogodišnje festivalsko izdanje Lajfa sutra 25. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Iste večeri od 21 sat, u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra na programu je makedonski film „Vrba” Milča Mančevskog. Karte za sve projekcije mogu se kupiti na blagajni LKC-a i pozorišta pola sata pre početka projekcije.

Drugo festivalsko veče u subotu, 26. septembra obeležiće snažne filmske priče „Otac“ Srdana Golubovića koja će biti prikazana u 19 sati Narodnom pozorištu i film „Grudi“ crnogorske rediteljke Marije Perović, u 21 čas u Leskovačkom kulturnom centru . 

Film „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, imaće srpsku premijeru u nedelju, 27. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, a mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija umire, što na jednom mestu okuplja porodicu rasutu po drugim gradovima, republikama i državama. Od 21 sat u bioskopu LKC biće održana projekcija filma „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića.

U okviru četvrte festivalske večeri, u ponedeljak, 28. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac, biće prikazan film Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“ u kom reditelj, inspirisan romanom Darka Markova, prikazuje svet gastarbajtera i u crnohumornom stilu prikazuje njihove živote. Premijerno prikazivanje u Srbiji slovenačkog filma „Igor i Rosa“ rediteljke Katje Colje održaće se u bioskopu LKC u 21 sat.

Rediteljski prvenac Gordana Kičića „Realna priča“ zatvoriće ovogodišnje izdanje festivala u utorak, 29. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Ovaj film predstavlja sagu o glumcu, Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se ceo svemir urotio protiv njega i koji veruje da sav nesklad stvaraju ljudi oko njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa prijateljima, porodicom, kolegama, pa čak i slučajnim prolaznicima. Iste večeri od 21 sat u bioskopu LKC biće prikazan slovenački film „Ja sam Frank“.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *