Kombinacija cigareta i žestokog pića povećava rizik od nastanka karcinoma u grlu čak 30 puta

“Pušenje je problem broj jedan i ono značajno povećava rizik od nastanka karcinoma u grlu. Osim pušenja, tu je i alkohol, koji čak pet puta uvećava rizik, tu pre svega mislim na žestoka pića. Kombinacija alkohola i cigareta, Amerikanci to zovu “whiskey voice” ili rakijski glas, čak trideset puta povećava rizik oboljevanja”, ističu lekari ORL službe Doma zdravlja i Opšte bolnice Leskovac na Svetski dan glasa, koji se obeležava danas.

Tim povodom u ambulanti ORL službe organizovani su preventivni pregledi. Do 12 časova pregledano je 40 pacijenata, a zabeležen je jedan “sumnjiv” slučaj, sa simptomima koji ukazuju na ozbiljnije oboljenje.

“Savremena medicina je efikasna kada se pacijent javi na vreme. Međutim, mi se bavimo da ne kažem terminalnim, ali zakasnelim slučajevima, što smanjuje delotvornost lečenja“, istakao je načelnik službe ORL Vladimir Marković, dodajući da se u leskovačkoj bolnici može obaviti kompletna dijagnostika, jer se raspolaže dobrom opremom.

„Ideja o obeležavanju ovog dana nastala je u Brazilu na inicijativu stručnjaka koji se bave glasom kako bi se skrenula pažnja na simptome koji mogu ukazivati na bolesti glasnih žica i grla. Tim povodom grad Leskovac je, u saradnji sa OBL i DZ, organizovao preglede bez zakazivanja i zdravstvenih knjižica.

Glas je neophodan za izražavanje potreba, mišljenja. Jako je bitno da pratimo i slušamo svoj glas, jer promena duža od tri nedelje može ukazivati na razvoj teških patoloških procesa“, istakla je Sandra Mijušković, lekar.

Simptomi koji mogu ukazivati na problem su promuklost koja traje duže vreme, kašalj, sukrvičavi ispljuvak i povremeni bol, rečeno je ovom prilikom.

Inače, pored cigareta i alkohola, HPV virus je jedan od bitnih činilaca kada je u pitanju karcinom laringsa. Takođe, način života i “zloupotreba glasa” dovode do velikog broja oboljenja, dodaju stručnjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *