Konzul Republike Bugarske u svojoj prvoj poseti Leskovcu

Preko 38 miliona evra biće uloženo u pogranična područja između Bugarske i Srbije, predviđeno je Programom prekogranične saradnje između ove dve zemlje za period od 2021. do 2027. godine, istakao je prilikom svoje prve posete Leskovcu Dimitar Canev, konzul Republike Bugarske u Nišu. Za njega je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio prijem u sedištu grada. Inače, povod za ovu posetu je projekat koji leskovačke Ekonomska škola “Đuka Dinić” realizuje u saradnji sa Bugarsko-srpskim centrom u Vranju.

Među glavnim ciljevima nastavka Programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije su poboljšanje konkurentnosti, stvaranje novih radnih mesta i zajedničkih turističkih proizvoda, kao i očuvanje i promovisanje kulturno-istorijskih objekat. Projekte po ovom osnovu, kako je naglasio konzul, moguće je podneti do kraja tekuće godine.

“Novina u narednom periodu je što je moguće uspostavljati saradnja i sa partnerima iz privatnog sektora – naveo je Canev.

Povod za posetu Leskovcu od strane delegacije bugarskog konzulata je saradnja Ekonomske škole “Đuka Dinić” sa Bugarsko-srpskim centrom u Vranju, u okviru koje se realizuje projekat “Bugarska ti pruža ruku, upoznaj je”. Reč je o projektu koji je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova ove strane zemlje, a zahavljujući kojem će učenici imati priliku da budu deo različitih aktivnosti i radionica čiji je cilj, između ostalog, borba protiv vršnjačkog naselja i diskriminacije. Gradonačelnik Cvetanović je pohvalio ovu inicijativu, napominjući da je svaki vid saradnje sa inostranim partnerima od velikog značaja.

Delegacija bugarskog konzulata u društvu  predstavnika Bugarsko – srpskog centra u Vranju na čelu sa predsednikom Darkom Anačkovim posetili su i Ekonomsku školu, gde će se tokom narednih dana održavati radionice. Uz podršku mentora u okviru njih biće uključeno 25 učenika i 7 profesora. Biljana Đorđević, direktorka škole, navela je da sa ovom saradnjom škola, koja postoji 74 godine, pravi značajan iskorak u svom dosadašnjem radu, u smislu uspostavljanja kontakata sa inostranim partnerima.

Inače, Ekonomska škola “Đuka Dinić”, jedna od 6 vaspitno-obrazovnih ustanova u Srbiji koje su deo projekta“Bugarska ti pruža ruku, upoznaj je”. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *