Koordinatorka za romske politike Evropske komisije u poseti leskovačkim romskim naseljima

U zavisnosti od projekata koje grad Leskovac bude predložio, biće mogućnosti za ulaganja u infrastrukturu  u romskim naseljima, rekla je  koordinatorka za romske politike Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo prilikom obilaska naselja Podvorce i Slavko Zlatanović.

Utisak je da još mnogo toga treba da se uradi u Leskovcu po pitanju poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije, ali prednost je što imate gradonačelnika posvećenog rešavanju tog problema, istakla je Marta Garsija Fidalgo.

U septembru prošle godine započet je razvoj plana detaljne regulacije dela naselja Slavko Zlatanović kroz program IPA 2016. Fokus je bio na stvaranju ulične mreže i izradi plana infrastrukture. Na osnovu tih intervencija biće moguće legalizovati najveći broj objekata, a plan je početkom septembra ove godine usvojila Skupština grada Leskovca.

Evropska delegacija danas je sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem posetila i Dom kulture Roma u naselju Podvorce, gde se govorilo o niskom stepenu obrazovanja Roma i podređenom položaju žena ove, najveće manjine u Evropi.

U okviru programa IPA 2016 „EU podrška inkluziji Roma-osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština,  radi se na podršci procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kao i na sprovođenju strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.