Krediti iz Abu Dabija i za naše poljoprivrednike

krediti 2

Leskovac – S obzirom na to da je u ovoj godini najavljeno kreditiranje poljoprivrede iz Razvojnog fonda Abu Dabija poljoprivrednici na području Jablaničkog okruga trebalo bi da se zapitaju ispunjavaju li uslove za dobijanje ovakvih subvencija, navode u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Leskovac.

Jedan od aktuelnih problema, prema rečima stručnjaka, je što su nosioci čak 70 procenata domaćinstava stariji od 65 godina zbog čega nemaju prava na kreditiranje.

Prvih 200 miliona dolara kredita iz Razvojnog fona Abu Dabija trebalo bi uskoro da dodju u Srbiju.

krediti 2

„Polovinu ovog iznosa otplaćivaće Srbija, na ime kredita za razvoj navodnjavanja, a polovinu domaći poljoprivrednici koji će kroz zajam kupovati savremenu mehanizaciju. Reč je o povoljnim kreditima“ kaže Bratislav Pešić, direktor PSSS Leskovac.

Precizniji uslovi konkurisanja trebalo bi da budu poznati u januaru, nakon čega se očekuje i raspisivanje samog konkursa.

Pretpostavlja se da će jedna od prednosti kandidata na konkursu za dobijanje kredita iz Razvojnog fonda Abu Dabija biti i ukoliko su registrovani poljoprivredi proizvođači uredno vodili poslovne knjige na svom imanju čime će se lakše steći uvid u celokupno poslovanje određenog domaćinstva.