„Krsni hod“ protiv „EuroPride 2022“ odložen za ponedeljak, Srpska pravoslavna crkva nije organizator ove protestne šetnje

Iako je prethodnih dana najavljivana na društvenim mrežama, protestna šetnja „Krsni hod“ protiv organizovanja manifestacije „EuroPride 2022“, večeras nije održana u Leskovcu. Ipak, ispred hrama u naselju Dubočica, odakle je u 18 sati trebalo da krene šetnja do gradskog trga, u zakazano vreme se okupilo više desetina građana.

Potom se u svojstvu organizatora obratio Goran Đorić Hadži koji je istakao da je šetnja odložena za ponedeljak 22. avgust u 18 sati, a kao razlog odlaganja naveo to što skup nije na vreme prijavljen u Policijskoj upravi.

Poziv na „Krsni hod“ sam objavio preko interneta, u grupi koja okuplja stotinak pravoslavnih vernika. U utorak sam otišao u policiju da tražim dozvolu za šetnju, ali rekli su mi da ovaj skup mora pet dana ranije da se prijavi. Objavio sam informaciju da se skup odlaže, ali se prethodni poziv već raširio. Izvinjavam se što ste došli u ovom broju, ali barem ste prisustvovali večernjoj službi i molebanu. Pa vas pozivam 22. avgusta u ponedeljak da se okupimo u većem broju, u 18 časova, do 20 sati da šetamo. Ja nisam član nijedne partije, ja sam vernik pravoslavne crkve. Želim da podstaknem narod u Leskovcu da se pobuni protiv zla, koje je po mom mišljenju gore od bombardovanja ̒99. – istakao je Đorić.

Inače, prethodnih dana na društvenim mrežama se pojavila informacija da je Srpska pravoslavna crkva organizator ove protestne šetnje, na šta je upućivao i grb Srpske pravoslavne crkve, istaknut u pozivu na „Krsni hod“. Međutim, sveštenik koji je služio večernju službu u hramu u Dubočici u razgovoru sa novinarima negirao je ovu tvrdnju, dodajući da je na ovaj način zloupotrebljen grb Crkve.

Okupljeni sa kojima smo razgovarali su istakli da lično nemaju ništa protiv osoba sa homoseksualnim opredeljenjem, ali se protive održavanju manifestacija koje promovišu ovakve vrednosti.

-Nadam se da je ovo početak šire organizacije, koja će podrazumevati protestne šetnje širom Srbije. Kao građanin nemam ništa protiv te grupacije ljudi, ali sam protiv Prajda, koji se uporno i provokativno održava svake godine, a sada bi poprimilo i veće razmere, prerasta u teror manjine nad većinom. Mislim da moramo da pokažemo naše tradicionalne vrednosti. Mi jesmo pravoslavni hrišćani, negujemo vekovima porodične vrednosti- ističe Bratislav Ćosić, jedan od okupljenih građana.

Iako je Gradski odbor Nove DSS izdao saopštenje za javnost u kojem poziva građane na ovu šetnju, predstavnici ove političke stranke nisu se zvanično obratili medijima niti okupljenim građanima.

Podsetimo, kako je najavljeno, u Beogradu će se od 12. do 18. septembra održati “EuroPride 2022”, najznačajniji evropski događaj za LGBTI+ zajednicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *