KUĆNA LOŽIŠTA, JEDNA OD NAJVEĆIH ZAGAĐIVAČA VAZDUHA U SRBIJI

Kućna ložišta, jedna su od najvećih zagađivača vazduha u našoj zemlji. O ovome, ali i drugim pojavama koje utiču na smanjenje kvaliteta vazduha u Srbiji, govorio je profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. On je održao javno predavanje na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu na temu „Zagađenje vazduha od industrijske revolucije do danas“.

Što se tiče zagađenja vazduha u Srbiji, s jedne strane, najveći problem je upravo energetski sektor, kaže profesor Jovović. Međutim, na visok nivo zagađenja vazduha u zemlji dosta utiču i  mala kućna ložišta koja se često zanemaruju i , naravno, saobraćaj, dodao je on.

Kako je istakao ovom prilikom Jovović, ukoliko posmatramo merenje vazduha u zemlji od strane državne mreže, onda ćemo doći do saznanja da je kvalitet vazduha i više nego zadovoljavajući.

Dodajući i da pojedine zone za raziliku od ostalih trpe velika opterećenja kako zbog industrije, tako i zbog klimatskih promena koje vladaju u tim zonama, Jovović je naglasio da je to problem, pre svega, velikih gradova poput Beograda, Niša, Novog Sada.

Ovo predavanje organizovano je i uz podršku Saveza hemijskih inženjera Srbije – Podružnice u Leskovcu.