Potporučnik Vojske Srbije prvi do časnog krsta u Vlasotincu

Lazar Milić (23) iz Dadinca, potporučnik Vojske Srbije, ovogodišnji je pobednik plivanja za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu.

On je imao čast da mu Bogojavljensku ikonu preda lično episkop niški gospodin Arsenije. Pobedu je posvetio svom dedi.

“Moj deda umro je na današnji dan pre sedam godina i ovu pobedu posvećujem njemu – rekao je Lazar.

U Vlasotincu se danas plivalo za krst 14.put na Bogojavljanje, a plivačima je blagoslov dao episkop niški gospodin Arsenije koji je istakao značaj Hristovog krštenja u reci Jordan i javljanja Oca, Sina i Svetog Duha u vidu goluba.

“Od tada počinje njegova spasiteljska misija u svetu – naglasio je vladika Arsenije.

U Vlasini, čija je temperatura iznosila -2 stepena, plivala su 62 učesnika, među kojima i dve dame. Pripadnici žandarmerije uklanjali su led sa reke, omogućavajući plivačima da stignu do krsta.

U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske Srba Takić koji je rekao da, trudeći se da sami budemo bolji, činimo i ovu manifestaciju boljom.

Pobednik je dobio ikonu Svetog Jovana, dar Udruženja poštovalaca Svete Gore i zlatnik – dar zlatare Janković iz Novog Sada.

Organizatori Bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu su Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske i Turistička organizacija, pokrovitelj je opština Vlasotince, a brojni sponzori i ove godine podržali su ovu tradicionalnu manifestaciju.

Na obalama gradskog jezera okupilo se oko 3000 posetilaca.

Prateća manifestacija plivanja za Časni krst i ove godine bila je Pihtijada. Od 17 učesnika, žiri je ocenio da je najbolje pihtije pripremila Ljiljana Lepojević, drugo mesto osvojila je Anđela Stefanović, a treće je pripalo Nadici Filipović. Kao najlepše dekorisane žiri je ocenio pihtije Nataše Marković. Dar u vidu posuđa nagrađenima je obezbedila Turistička organizacija opštine Vlasotince.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *