Lazareva subota ili Vrbica, praznik posvećen deci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Lazarevu subotu , u narodu poznatiju i kao Vrbicu. Ovaj radostan praznik posvećen je deci koja lepo obučena, ukrašena zvončićima i vencima, sa roditeljima dolaze u crkvu, gde pale sveće za zdravlje. Takva tradicija i običaji ispoštovani su i ove godine.

Prema predanju Srpske pravoslavne crkve, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko”. Na ovaj dan bere se olistalo pruće vrbe, jer se veruje da se tako snaga zelenila prenosila na decu i odrasle, budući da je vrba zbog bujnog rasta smatrana simbolom zdravlja i snage. Za Vrbicu je običaj da se oko struka nose grančice vrbe, a oko vrata zvončići, koji simbolizuju pozdrav Hristu. U porti crkve Odžakliji i ove godine okupio se veliki broj mališana.

Lazareva subota je praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos, prema predanju iz Jevanđelja, vaskrsao iz mrtvih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*