Lekari održali štrajk upozorenja

lekari

Leskovac – U znak protesta zbog uvođenja solidarnog poreza za lekare specijaliste, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije danas je održao štrajk upozorenja, koji je podrazumevao zakonski minum rada, odnosno, rad lekara i medicinskog osoblja sa decom, omladinom, trudnicama, ležećim bolesnicima i pacijentima sa teškim povredama i drugim hitnim i akutnim slučajevima.

“Imajući u vidu uslove u kojima lekari rade, današnji štrajk potpuno opravdan, a solidarni porez samo je kap koja je prelila čašu”, ističe predsednica Jablaničke okružne organizacije SLFS i članica Glavnog odbora SLFS prim.dr Miroslava Dimitrijević.

“Po završetku izbora,  novoj vladi, odnosno novom ministru zdravlja, biće pružena prilika za poboljšanje zdravstvenog sistema, u suprotnom štajk će biti inteziviran”, dodaje predsednica Dimitrijević.

Inače, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržao je inicijativu profesora Pravnog fakulteta u Beogradu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti “Zakona o smanjenju neto zarada zaposlenih u javnom sektoru”.

Prema rečima predsednice Jablaničke okružne organizacije s obzirom da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije desiće se isto što i sa stomatolozima pa će ustanove morati da isplate dug koji je na kontu poreza solidarnosti odbijem, što će dovesti do blokade računa zdravstvenih, ali i drugih ustanova.