Leskovac proglašen za “EKO opštinu”

Grad Leskovac proglašen je za “EKO opštinu” u kategoriji “održivo upravljanje vodom” na konkursu Ambasade Francuske u Srbiji u konkurenciji 35 lokalnih samouprava.

Projekat “EKO opština” je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou.

Reč je o konkursu koji je bio namenjen svim srpskim gradovima i opštinama u četiri kategorije. Ovo priznanje primio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na ceremoniji upriličenoj u Ambasadi Francuske u Beogradu

Pjer Košar, francuski ambasador pohvalio je motivisanost svih učesnika, naglasivši da projekat ekoopština ima za cilj da postane svojvrsni stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova.

Na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 lokalnih samouprava u četiri kategorije: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi . Nagrađeno je 8 gradova i opština, a među njima je i grad Leskovac.

Primajući priznanje od francuskog ambassador gradonačelnik Goran Cetanović rekao je da je Leskovac bogat kvalitetnom, mikrobiološki ispravnom vodom, kao i da zbog vodosistema Barje, spada u tri najbolje snabdevenih gradova vodom koja je bakteriološki, hemijski i mikrobiološki ispravna.

Svakako je bilo reči i o projektu Upravljanja otpadnim vodama, u okviru kog se očekuje početak treće faze, nakon što je izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda i kolektor.

Nagradu EKOOPŠTINA dobili su još i grad Niš, Novi Sad, Kragujevac, Užice, opština Čajetina, Bačka Palanka. Projekat “EKO opština” realizuju Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: NALED, SKGO i ostali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *