Leskovac prvi u Srbiji uvodi meru za finansiranje neinvazivnih prenatalnih testova

Uvođenjem sufinansiranja neinvazivnih prenatalnih testova sredstvima iz gradskog budžeta, Leskovac je proširio mere populacione politike.

Kako se navodi u saopštenju za javnost lokalne samouprave, sve trudnice koje ispunjavaju kriterijume iz pravilnika, tokom čitave godine mogu dostaviti neophodnu dokumentaciju u vidu zahteva. Visina finansijske pomoći iznosi 20.000 dinara, a iznos se refundira jednokratno.

Do sada nismo naišli na podatak da se u Republici Srbiji vrši sufinansiranje neinvazivnih prenatalnih testova iz gradskog budžeta, što znači da je Leskovac pionir u čitavoj državi u ovom segmentu pružanja podrške trudnicama, stoji u saopštenju. Dalje se navodi da je ideja pružanja ovakvog vida podrške realizovana s ciljem rane detekcije hromozomopatije i smanjenja komplikacija nastalih usled invazivnih prenatalnih testova.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi – Odeljenju za društvene delatnosti i lokalni razvoj, a o ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za neinvazivne prenatalne testove mišljenje daje tročlana Komisija.

Kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za neinvazivne prenatalne testove su sledeći:

– da trudnica ima državljanstvo Republike Srbije;

– da ima prebivalište ili boravište za interno raseljena lica na teritoriji grada Leskovca najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

– da u momentu podnošenja zahteva ima 35 i više godina;

– loš nalaz dabl ili tripl testa;

– da trudnica ili otac bebe imaju opterećenu porodičnu anamnezu, potomstvo sa genetskim sindromima ili da postoje genetski sindromi u direktnom linijskom srodstvu do trećeg stepena kod trudnice ili oca bebe;

– trudnica koja je imala smrt ploda u kasnijoj trudnoći;

– trudnica sa blizanačkom ili višestrukom trudnoćom, zatim sa sindromom nestajaćeg blizanca i sa tri i više spontanih pobačaja.

Potrebna dokumenta za ostvarivanje prava na na ovu pomoć su:

-zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT, uverenje o državljanstvu Republike Srbije trudnice; uverenje o prebivalištu trudnice (boravištu za interno raseljena lica);

– fotokopija lične karte ili odštampani podaci sa elektronske lične karte trudnice;

– fotokopija platne kartice ili izvod iz banke sa brojem računa trudnice;

– fotokopija medicinske dokumentacije kojom se potvrđuju kriterijumi iz člana 3, stava 1., tačke 4.-9.; — fotokopija medicinskog izveštaja urađenog NIPT-a i fotokopija fiskalnog računa plaćenog NIPT-a.

Ceo Pravilnik moguće je preuzeti na zvaničnom sajtu Grada Leskovca OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *