Leskovački privrednici nagrađeni na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića

U konkurenciji od preko 2.500 hiljade poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz cele Srbije, četiri izlagača tradicionalnih proizvoda sa štanda Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug osvojila su šest nagrada na 17. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu, koji je održan u periodu od 30. novembra do 3. decembra. Tim povodom, danas su im uručene zahvalnice u prostorijama leskovačke Privredne komore.

Leskovačka ljutenica i ljuti domaći ajvar proizvođača „Tatin dukat“, zatim rakije od šljive i dunje Destilerije Nelvas – Maks, leskovačko svetlo pivo proizvođača „Futurisimo“, kao i voćni namaz od šljiva bez šećera i blagi domaći ajvar, koji su proizvedeni u Turekovcu u lokalnoj firmi „Sofi – Pro“. Ovi proizvodi nagrađeni su diplomom i specijalnim priznanjem na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Takođe, zahvalnicu na sajmu dobio je i „Roštilj-co“ iz Lebana za leskovačku spržu.

Na štandu Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug, svoje proizvode prezentovalo je 12 izlagača sa ovih prostora. Veliku pažnju privukli su leskovačka ljutenica, koja je nedavno zaštićena geografskom oznakom porekla i lokošnička paprika.

Učešće na ovom 17. po redu Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu, inače jednoj od najvećih i najstarijih smotri proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, uzelo je više od 380 izlagača, koji su na pojedinačnim ili grupnim štandovima ponudili proizvode karakteristične za uža geografska područja, zatim ručne izrade i od organskih gajenih sirovina, a koji se pak prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *