Leskovački vatrogasci obeležili svoju slavu

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave Leskovac obeležili su 17. septembar – Dan sektora za vanredne situacije i svoju krsnu slavu Presvetu Bogorodicu – Neopalimu kupinu (nesagorivu kupinu) zaštitnicu vatrogasaca.

Ideja za prihvatanjem ove slave kao zaštitnice vatrogasaca potekla je 2015. prilikom rada vatrogasaca-spasilaca na stvaranju nove vatrogasne jedinice na Hilandaru koji je marta 2004. stradao u katastrofalnom požaru. Bratstvo manastira pokrenulo je akciju kontinuirane obuke i treninga monaške vatrogasne jedinice.

U periodu od 2009. do 2013, predstavnici Sektora za vanredne situacije su dva puta godišnje održavali prvi nivo osnovne obuke monaškoj vatrogasnoj jedinici, a u 2014. je organizovan i drugi nivo.

Nakon te godine, vatrogasci-spasioci iz Srbije nastavljaju obuku monaške vatrogasne jedinice, s ciljem da se proveri spremnost za brzo delovanje u slučaju zaštite od požara.

Dan Sektora za vanredne situacije i svoju krsnu slavu obeležen je i u Odeljenju za vanredne situacije Policijske uprave Leskovac.

Ovom prilikom u znak zahvalnosti za dosadašanju saradnju i podršku uručene su zahvalnice gradonačelniku Leskovca, predsedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva i  predstavnicima pojedinih kompanija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *