Leskovčanin Aleksandar Cenić, rukometaš „Barselone“

Da je Leskovac grad koji je iznedrio brojne talente, među kojima su i uspešni sportisti, pokazuje primer osamnaestogodišnjeg Aleksandra Cenića, koji već tri godine igra rukomet u španskom klubu Barselona. Sa ovim mladim sportistom, koji je jedini rukometaš koji sa prostora Balkana trenira u pomenutom inostranom klubu, razgovarali smo o počecima njegove karijere, životu u Barseloni i planovima za budućnost.

U rukometne vode Aleksandar je uplovio kada je imao sedam godina, ugledajući se na svog oca, koji se takođe bavio rukometom. Osnove ovog sporta naučio je u leskovačkom klubu „Meteor“:

Nakon „Meteora“, igrao sam za rukometni klub „Hisar“, koji je pokrenuo moj otac, a nakon toga u beogradskom „Partizanu“.

I pored školskih obaveza i osam treninga nedeljno, ostaje mu dovoljno vremena za druženje sa vršnjacima, koji su ga, kako sam ističe, odlično prihvatili.

To su zemlje koje dosta više ulažu u sport, dosta bolje razumeju to, ali život sportiste je svuda sličan, trening, škola, odmor, nema tu velike razlike– ističe naš sagovornik.

Aleksandar u Barseloni pohađa sportsku gimnaziju, a planovi su mu da nastavi da se profesionalno bavi rukometom, kao i da sledeće godine upiše fakultet. Aleksandrovim stopama krenuo je i njegov mlađi brat Ognjen, koji trenutno igra za Rukometni klub „Partizan“, a od jeseni će se pridružiti bratu u „Barseloni“.

Svaki roditelj je najsrećniji kada ga deca nadmaše, kaže Dragan Cenić, Aleksandrov i Ognjenov otac, dodajući da je ponosan na svoje naslednike. 

U rukometnom klubu „Barselona“ Aleksandar Cenić igra na poziciji desnog beka, a najveće priznanje u dosadašnjoj karijeri dodeljeno mu je u januaru ove godine, kada je na „Mediteranskim igrama“ proglašen za najboljeg desnog beka. Reč je o najvećem prvenstvu posle svetskog i evropskog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*