Liste čekanja za operacije zbog korone sve duže

U slučaju intervencija, pregleda ili hirurških zahvata koji nisu hitni  i ne ugrožavaju život pacijenata, već se mogu odložiti, Opšta bolnica Leskovac vodi liste čekanja za operaciju katarakte,  ugradnju endoproteze kuka i kolena, koronarografiju srca i usluge CT skenera glave.

Zbog aktuelne epidemiološke  situacije, došlo je do povećanja broja onih koji čekaju na neku od ovih intervencija, pa se na ovim listama sada nalaze ukupno 612 osobe.

Prema podacima filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Leskovcu od ukupnog broja lica, sa teritorije čitavog Jablaničkog okruga, koja su na evidenciji, 88 čeka operaciju katarakte, 45 koronarografiju srca, 121 ugradnju proteze kuka, čak 329 ugradnju proteze kolena i 29 osoba čeka CT skener glave.

Zbog epidemije korona virusa, a u skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja operativni program Opšte bolnice je redukovan i rade se samo hitne intervencije.

Takođe, jedan og razloga dužih listi jeste i što je veliki broj medicinskih radnika angažovan za rad u kovid sistemu.

Vreme čekanja na pregled ili opertivni zahvat u skladu je  sa maksimalnim periodom čekanja na pružanje usluga, uglavnom od 6 do 12 meseci, tvrde u filijali fonda za zdravstveno osiguranje u Leskovcu.

Najduže se čeka na ugradnju proteze kolena (više od godinu dana), a poslednji na toj listi intervenciju očekuje juna 2022.godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*