Lokalne samouprave Jablaničkog okruga ušle u program energetske sanacije za ovu godinu

U Aranđelovcu je danas dodeljen 151 ugovor jedinicama lokalnih samouprava koje su ispunile uslove za projekat energetske sanacije stambenih zgrada, stanova i porodičnih kuća u cilju povećanja energetske efikasnosti, koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike. Među potpisnicima ugovora bili su i predstavnici grada Leskovca i opština Bojnik, Medveđa, Lebane i Vlasotince.

Visina sredstava koji su po osnovu ovog projekta namenjeni za grad Leskovac veća je u odnsou na prošlogodišnju i obuhvata izdavajanje od 18 miliona dinara iz republičkog budžeta i još 17,5 miliona iz gradskog. Takođe, proširen je i spisak mera koje će biti moguće realizovati ovim sredstvima, a koje se odnose pre svega na ugradnju solarnih panela za sopstvene potrebe.

Opština Vlasotince ove godine podržaće ovaj projekat sa 5 miliona dinara, dok će isti iznos za ovu namenu biti opredeljen iz kase resorngo ministarstva. Što znači da je budžet programa energetske sanacije stambenih zgrada, stanova i porodičnih kuća za 2022. ukupno 10 miliona dinara.

Program će ove godine biti realizovan i u Bojniku sa ukupno 3 330 000 dinara, aprvi put deo ovog programa je i Lebane sa preko 6 miliona dinara.


Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, prilikom uručenja novih ugovora, da je za realizaciju projekata opredeljeno četiri milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava u Srbiji. Prema njenim rečima taj projekat će za četiri milijarde dinara uštedeti toplotnu energiju koja je recimo jednaka proizvodnji u gradskoj toplani u jednom gradu, poput Niša.


Kako je istakla ministarka, Vlada Srbije je za energetsku efikasnost u javnim i privatnim obejktima opredelila 250 miliona evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *