Malinari uglavnom zadovoljni otkupnom cenom “crvenog zlata”, koja trenutno iznosi 500 dinara po kilogramu

Na području Leskovca berba maline je u punom jeku. Za razliku od područja zapadne Srbije, gde je jako nevreme praćeno gradom i olujnim vetrom oštetilo zasade malina, na teritoriji Leskovca kvalitet „crvenog zlata“ je, prema rečima stručnjaka iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, u većini malinjaka odličan.

Proizvođači ističu da su zadovoljni otkupnom cenom, koja trenutno iznosi 500 dinara po kilogramu, a prema njihovim saznanjima, velike su šanse da će ista u narednom periodu rasti.

Na parceli Mladena Mitića u selu Golema Njiva malina je dobro rodila. Ovaj proizvođač sam obrađuje malinjak površine od 14 ari, dok mu u berbi pomažu deca i unuci.

-I prošle godine su bile dobre, ali ove godine je još bolji kvalitet. Trenutna otkupna cena je 500 dinara po kilogramu, ali sam čuo da će i do 600 da ide. Uglavnom sam zadovoljan cenom, veća je od prošlogodišnje, ali imajući u vidu da je sve poskupelo, malinari su takoreći na istom- kaže ovaj proizvođač.

Bračni par Zoran i Milica Mitić iz Manojlovca, koji se već dve decenije bave proizvodnjom maline, kažu da su zadovoljni ovogodišnjom cenom, dodajući da ima dovoljno i za proizvođače i za berače, koje plaćaju 100 dinara po kilogramu.

Ovi vredni proizvođači uzgajaju i druge voćarske kulture, višnju na površini od jednog hektara, šljivu i kupinu. Kako sami ističu, bavljenje poljoprivredom predstavlja im zadovoljstvo, čime ispunjavaju svoje penzionerske dane, a donosi im i dodatan prihod.

U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Leskovac kažu da nemaju precizne podatke na kojoj površini se prostiru zasadi maline na području Leskovca, imajući u vidu da su mnogi proizvođači zbog dobre otkupne cene prošle godine obnovili svoje malinjake. Pretpostavlja se da je u pitanju površina od 400 do 500 hektara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *