Mamograf u Opštoj bolnici ponovo radi

Nakon pauze od oko dve godine, u leskovačkoj Opštoj bolnici počeo je sa radom analogni mamograf, aparat za dijagnostiku karcinoma dojki. Sada žene sa područja grada Leskovca, ali i Jablaničkog okruga, imaju na raspolaganju ovaj i mamograf u Domu zdravlja.

Jedan od ključnih razloga, zbog kojeg analogni mamografi u Domu zdravlja i leskovačkoj Opštoj bolnici, nisu bili u funkciji je zajednički čitač grafija ili snimaka ovih i rentgen  aparata. U međuvremenu u Opštu bolnicu stigao je novi aparat za rentgen dijagnostiku, čime je praktično omogućen rad mamografa, potvrdio nam je dirketor ove ustanove, Nebojša Dimitrijević.

Ranijih godina, pre pojave kovida, na godišnjem nivou rađeno je oko 1 200 dijagnostičkih i oko 1 100 skrining mamografija u leskovačkom Domu zdravlja. Sada  i analogni  mamograf  sve vreme radi dijagnostičke nalaze. Inače, mamografija je takozvani zlatni standard u dijagostici karcinoma dojke i jedna od najpreciznijih metoda, a ukoliko se otkrije na vreme, ova bolest je u velikom procentu izlečiva.

Inače, za period  od dva i po meseca, koliko je ispred Doma zdravlja bio stacioniran mobilni digitalni mamograf, oko 1 100 žena obavilo je skrining pregled dojki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *