Manastir Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji obeležio svoju slavu

U prisustvu velikog broja vernika manastir Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji obeležio je svoju slavu Ivanjdan. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su sveštenici leskovačke crkve i otac Joanikije, nekadašnji monah ovog manastira.

Manastir Svetog Jovana, najstarija i jedna od najznačajnijih svetinja u Jablaničkog okrugu sagrađen je 1517. godine. Bio je centar pismenosti, crkvenog i duhovnog života u vreme Otomanske imperije, a danas je od posebne važnosti za očuvanje vere i tradicije srpskog naroda. Do 2006. godine bio je napušten, a dolaskom monaha Joanikija počela je njegova obnova u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista – 7. jula i zato je nazvan Preteča. Poput mnogih hrišćana koji su stradali na putu Gospodnjem i on je ubijen u vreme judejskog cara Iroda. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. U reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. U narodu postoji običaj da se ljudi na ovaj dana bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *