Među prijavljenima za mesto tužioca za organizovani kriminal i leskovački advokat Veselin Stanković

Leskovački advokat Veselin Stanković  jedan je od troje kandidata koji su podneli prijavu na konkurs Državnog veća tužilaca za mesto tužioca za organizovani kriminal. Inače, za čelne ljude u 50 osnovnih i viših tužilaštava u Srbiji konkurisalo je ukupno 113 kandidata. Novi javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funkcije treba da stupe 1. januara 2022. godine. 

Bogato pravničko iskustvo Veselin Stanković je stekao radeći u privredi i kao tržišni inspektor, a pet godina obavljao je i funkciju direktora društvenog preduzeća „Trgopromet“ u Leskovcu. Poslednjih petnaest godina isključivo se bavi advokaturom. Kao jedan od motiva za prijavu na mesto državnog tužioca za organizovani kriminal ovaj advokat navodi to što je pre dvadesetak godina, nakon ostavke na mesto direktora „Trgoprometa“, bio procesuiran. On je 1999. godine bio optužen za deset krivičnih dela, a nakon postupaka koji su protiv njega vođeni punih pet godina, oslobođen je svih optužbi.

Ja mislim da je dovoljno samo  to kako sam ja neosnovano procesuiran i kakvu sam golgotu ja lično prošao kroz te krivične postupke. Logično pitanje svakog prosečnog građanina, a kamoli pravnika, glasi kako je moguće da tužilaštvo podiže optuženja uopšte u kojima ne uspeva– kaže ovaj advokat.

Prema mišljenju našeg sagovornika, nosioci javno-tužilačkih funkcija bi trebalo da snose veće posledice za propuste u svom radu, kako bi se isti sprečili i sveli na minimum.

I to pre svega materijalno, da se prema njihovom uspehu i predmetima koje vode određuje njihovo karijerno napredovanje, kao i plata, da bi se time podigao profesionalni, stručni nivo službi na viši nivo, pravednost, objektivnost, da bi se izbegle zloupotrebe, da se pod vršenjem javno-tužilačke funkcije ne sprovode  želje i lični afiniteti– naglašava Stanković.

Ovaj advokat je u javnosti ostao upamćen i po tome što je branio jednog od optuženih u poznatoj aferi krađe socijalne pomoći u Leskovcu, koji su zloupotrebom službenog položaja prisvojili više od deset miliona dinara. Ovaj slučaj on ne vidi kao prepreku za svoju kandidaturu:

Ne vidim u čemu je problem proizilazio, on je izdržao kaznu, kako sam ja oštetio državu ne vidim, drugo nije zakonska prepreka da i mi advokati koji se bavimo krivicom konkurišemo za ovo radno mesto.

Pored tužilaštva za organizovani kriminal, Stanković je konkurisao i za mesta višeg tužioca u Nišu i Leskovcu, kao i za osnovna tužilaštva u Leskovcu, Lebanu i Vladičinom Hanu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *