Međunarodni dan volontera: Ko su volonteri i šta oni imaju od toga?

Oni dobrovoljno pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija i spremni su da daju doprinos poboljšanju zajednice u kojoj žive bez materijalne nadoknade. Kao takvi, nezamenljiv su resurs svakog društva koje teži razvoju. Značaja njihovog rada postajemo svesni tek u periodu ekonomskih ili zdravstvenih kriza.

Upravo njima posvećen je današnji datum, Međunarodni dan volontera, koji se obeležava u znak sećanja na 5. decembar 1970. godine, kada je stvoren program Ujedinjenih nacija za volontere.

Najveća i najstarija volonterska organizacija u Srbiji je Crveni krst, koja današnji datum obeležava pod sloganom „Budi human – snaga čovečnosti (moć dobrote)“. Organizacija Crvenog krsta u Leskovcu samo u ovoj godini dobila je 45 novih volontera.

-Volonterizam u Leskovcu dobija novu energiju i sve je veći broj onih koji svojim dobrovoljnim radom doprinose radu Crvenog krsta. Pored 74 volontera koji već godinama rade za našu organizaciju, u ovoj godini broj članova je povećan.

Bez njih ne bismo mogli da realizujemo nijednu aktivnost, počev od stalnih akcija raspodele pomoći Crvenog krsta Srbije ili drugih donatora, podele odeće deci, pomoći starijima, kao i obeležavanja značajnih datuma- ističe Dragan Tasić, sekretar Crvenog krsta Leskovac.

Zahvaljujući volonterizmu, učenici Ekonomske škole “Đuka Dinić” u Leskovcu dobili su uređen prostor za održavanje nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Reč je o projektu „Uređenje javnih prostorija za provođenje slobodnog vremena“, Učeničkog parlamenta ove ustanove, koji je preko Kancelarije za mlade finansijski podržala lokalna samouprava.

Klupe i sto su donacija roditelja učenika ove škole, koji su takođe dali doprinos u realizaciji projekta.

-Biti volonter nije samo dati već i dobiti, neko novo saznanje ili iskustvo. Zahvaljujući aktivizmu i dobrovoljnom radu naučio sam kako da se snađem u različitim životnim okolnostima, zato preporučujem vršnjacima bilo koji vid volonterizma– kaže Aleksa Božić, učenik treće godine i član Učeničkog parlamenta Ekonomske škole “Đuka Dinić”, koji je takođe i volonter Kancelarije za mlade.

Aleksa naglašava značaj podrške lokalne samouprave Grada Leskovca, koja finansiranjem projekata ovog tipa podržava aktivizam mladih.

Pored 600 učenika i 87 zaposlenih u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“, ovaj prostor će biti koristan i učenicima Gimnazije, koja je smeštena u istom objektu.

Projekat je prošao kroz više faza, a zahvaljujući njegovoj realizaciji naši đaci su naučili kako da pišu projekte, što će im biti korisno tokom daljeg školovanja, ali i prilikom traženja posla– ističee Sanja Kocić Markakis, pedagog Ekonomske škole „Đuka Dinić“ Leskovac.

Inače, Međunarodni dan volontera se obeležava od 1985. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *