Međunarodni festival folklora trećeg doba u Leskovcu

Tradicionalni Međunarodni festival folklora trećeg doba održan je danas u našem gradu, u organizaciji Folklorne sekcije “Sava Čokot” leskovačkog Udruženja penzionera. Pre glavnog, takmičarskog dela programa, tradicionalna povorka kulturno-umetničkih ansambala prošla je glavnim ulicama Leskovca i kao i ranijih godina, privukla veliku pažnju javnosti i izazvala pozitivne reakcije sugrađana.

Povorka je krenula od sedišta leskovačkog Udruženja penzionera glavnim ulicama do centralnog gradskog trga, gde je okupljenim sugrađanima predstavila tradicionalna kola iz Srbije i okolnih zemalja.

Festival je okupio šest kulturno-umetničkih društava iz različitih krajeva Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. Svi učesnici su se složili da im je nedostajalo druženje i okupljanja poput ovog, imajući u vidu da su manifestacije ovog tipa u prethodne dve godine ređe održavane zbog pandemije kovida 19.

Međunarodni festival folklora trećeg doba u Leskovcu se ove godine održava po trinaesti put. Osim što žele da u društveni život uključe što veći broj starijih, cilj organizatora je, između ostalog, da sačuvaju i mlađim generacijama predstave tradicionalne igre.

Pokrovitelj ove manifestacije je lokalna samouprava Grada Leskovca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *