Meštani Svirca dobili struju za navodnjavanje i novu hladnjaču

hladnjaca 1

Svirce – Projekat elektrifikacije polja danas ulazi u završnu fazu postavljanjem betonskih stubova za struju u selu Svircu.

Ovim povodom otvorena je i hladnjača u kojoj će članovi udruženja „Jablanica“ iz ovog mesta, koji su aplicirali za Prrojekat elektrifikacije, skladištiti svoje proizvode.

Hladnjača je kapaciteta 55 tona.

hladnjaca 2

Vodokorisničko udruženje „Jablanica“ iz Svirca je, preko donatorske organizacije HELP i nemačke vlade, dobilo  opremu za rashladnu komoru u vrednosti 1.750.000 dinara. Poljoprivrednici su morali sami da učestvuju u izgradnju hladnjače sa 350.000 dinara.

„Ova mini hladnjača predstavlja pilot projekat i dobar primer ponovnog oživljavanja zadrugarstva kroz saradnju sa savremenim vidovima organizovanja, a sve u cilju privlačćenja velikih kupaca na jednom mestu“ rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je sa svojim saradnicima danas obišao završne radove na Projektu elektrifikacije polja u ovom selu.

hladnjaca 3

Nekada sabirno-otkupna stanica, danas, nakon sanacije i adaptacije zgrade, uz podršku Agencije za lokalni ekonomski razvoj, dobila je novo lice i funkciju.

Udruženje „Jablanica“ koje broji 40 poljoprivrednih proizvođača sa preko 100 hektara obradive površine, sada će pokušati da nađe efikasnije tržište za svoje proizvode i da ih brendira, kao i da poboljša prihod članova kooperativa.

Kako je obećano od strane lokalne samouprave, ovo selo će uskoro dobiti i novu trafo stanicu na koju će biti priključeno 90 domaćinstava.